Nawożenie         Pomidory mają wysokie wymagania pokarmowe, a ich odpowiednie i regularne nawożenie pozwala na uzyskanie dorodnych i smacznych owoców. Niewłaściwe nawożenie pomidorów lub całkowite zaniechanie tego zabiegu szybko odbija się na jakości owoców i wysokości plonu. Dowiedz się czym najlepiej nawozić pomidory, aby szybko rosły i nie chorowały. Oto wskazówki jak nawozić pomidory, aby uzyskać soczyste i pięknie wybarwione owoce! 

          W gruntowej uprawie pomidorów bardzo ważne jest nawożenie organiczne, które stanowi źródło próchnicy w glebie. Jeszcze przed wysadzeniem rozsady, w trakcie przygotowywania miejsca pod uprawę pomidorów, glebę zasilamy stosując nawozy organiczne, takie jak: przekompostowany obornik lub kompost. Obornik stosujemy jesienią w dawce około 2-3,5 kg/m². Zastosowanie obornika zapobiega niedoborom mikroelementów w trakcie późniejszej uprawy pomidorów, natomiast kompost stosujemy na wiosnę, w dawce około 3-4 kg/m². Największe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe pomidory mają w okresie silnego rozwoju wegetatywnego i równoczesnego zawiązywania owoców, czyli w miesiącach lipiec-sierpień. W tym okresie najczęściej pojawiają się objawy niedoboru składników pokarmowych takie, jak żółknięcie liści od dołu łodygi czy zwijanie się liści pomidorów ku górze blaszek liściowych. Jako uzupełnienie niedoborów składników pokarmowych stosujemy nawozy mineralne. Żeby uniknąć pojawienia się objawów niedoboru składników pokarmowych, nawożenie pomidorów nawozami mineralnymi rozpoczynamy ok. 3 tygodnie po posadzeniu rozsady i powtarzamy co 14-16 dni. Dokarmianie pomidorów kończymy 3-4 tygodnie przed planowanym zakończeniem uprawy. Do mineralnego nawożenia pomidorów możemy wykorzystywać nawozy jednoskładnikowe lub wieloskładnikowe. Najkorzystniejszymi nawozami jednoskładnikowymi są: saletra amonowa, saletra wapniowa, siarczan potasu i superfosfat. Nawozy jednoskładnikowe należy stosować w oparciu o analizę gleby. W uprawach amatorskich lepszym rozwiązaniem jest stosowanie nawozów wieloskładnikowych o zbilansowanym składzie składników odżywczych np. nawóz rozpuszczalny do pomidorów Target, Florovit, Azofoska. Najlepiej stosować nawozy w formie płynnej, ponieważ są one najszybciej przyswajane przez rośliny. Alternatywą dla nawozów mineralnych jest wykorzystanie gnojówek z pokrzywy, mniszka lub skrzypu. Przefermentowaną gnojówkę rozcieńczamy w wodzie w proporcji 1: 10 i podlewamy nią pomidory co 3-4 dni, w dawce 2-3 l roztworu na roślinę. Gnojówka z pokrzywy, oprócz właściwości odżywczych, posiada również właściwości antyseptyczne. A jeżeli w naszej okolicy nie rosną pokrzywy, z których można by zrobić gnojówkę, warto kupić w sklepie ogrodniczym gotowy nawóz z pokrzywy firmy Target lub Substral. 

          Pomidory uprawiane w donicach są bardziej narażone na niedobory składników pokarmowych niż te uprawiane w gruncie, ponieważ szybciej zużywają substancje odżywcze dostępne w małej objętości podłoża. Nawożenie pomidorów w doniczkach rozpoczynamy dwa tygodnie po posadzeniu roślin i powtarzamy je co 2 tygodnie. Do nawożenia pomidorów uprawianych w pojemnikach używamy specjalnych nawozów do pomidorów, zawierających w swoim składzie magnez (Mg), wapń (Ca), bor (B), miedź (Cu), molibden (Mo) i mangan (Mn), ponieważ niedobory tych pierwiastków najczęściej występują podczas uprawy pojemnikowej. Może to być np. nawóz płynny do pomidorów Target. Nawozy mineralne możemy zamienić na naturalne np. biohumus lub nawóz ekologiczny do pomidorów, ogórków i ziół Target.