Własny kompost to niezliczone korzyści dla Twojej działki, idealny nawóz dla wszystkich roślin, więcej wody zatrzymanej w glebie, mniej chwastów, zdrowe rośliny, oszczędność na nawozach, niższe koszty wywozu odpadów.

         Jak się zabrać do kompostowania, co miżna kompostować i jak znajdziecie w tym artykule.

Jak i gdzie zaplanować nasz kompostownik.

  1. najlepiej jest zaplanować go w zacienionej części działki (jeżeli nie jest to możliwe to zrób daszek lub zakrywaj kompost kartonem) chodzi o to aby słońce nie wysuszało materiału do kompostowania
  2. potrzebujemy dwóch komór, każda o wymiarach przykładowych wymiarach: 1m x 1m x 1m

  3. przód kompostownika powinien zapewnić łatwy do niego dostęp, mogą to być np.: wyjmowane deski

  4. nasz kompostownik nie może mnieć dna, gdyż odpady zielone gromadzimy bezpośrednio na ziemi aby mogły przedostać się do niego dżdżownice, bakterie i inne organizmy pożyteczne

Jak przebiega proces kompostowania.

  1. bardzo ważną rzeczą jest różnorodność materiałów, oprócz odpadów zielonych jak skoszona trawa, chwasty czy ścięte byliny kluczowe znaczenie mają rozdrobnione gałęzie i jesienne liście 

  2. wszystko co wrzucamy do naszego kompostownika starajmy sie rozdrabniać co przyspieszy i ulatwi kompostowanie  

  3. nie wrzucaj do kompostownika: mięsa, ryb, nabiału gdyż wabi to różne gryzonie 

  4. wrzucamy skórki cytrusów tylko ekologicznych (te z konwencjonalnych upraw mają dużo konserwantów hamujących rozkład) 

  5. polewajmy nasz kompostownik tak aby jego materiał był wilgotny ale żeby nie stała w nim woda (z reguły jest to konieczne tylko latem)  

  6. przy wrzucaniu na raz dużej ilości nowego materiału do kompostowania możemy go trochę ugnieść aby ograniczyć ilość powietrza w środku 

  7. na koniec sezony gdy juz nie mamy więcej materjału na kompostowanie, należy przeżucić wszystko do drugiej komory, dzięki temu zabiegowi zgromadzony materiał się wymiesza, napowietrzy się a co za tym idzie przyspieszy proces kompostowania

          Kiedy kompost zmieni swoją barwę na ciemną i zacznie pachnieć leśną ściółką to znak że jest gotowy do rozłożenia na grządkach, pod krzewy i pod drzewa. Do rozłożenia na grządkach warzywnych lub rabatach kwiatowych możemy go przesiać co oddzieli nam jeszcze nie przerobiony materiał, który ponownie wrzucamy do kompostownika. Zakładając kompostownik na wiosne a jesienią go przerzucimy z jednej komory do drugiej będziemy mieli gotowy nawóz na wiosnę.

         Poniżej kilka pytać odnosnie co można kompostować.

 

Czy można wrzucać chore rośliny?

Tak oczywiście. Może to wydawać się trochę kontrowersyjne ale doświadczenie wielu ogrodników pokazało że nie ma powodów do obaw o przeniesienie chorób poprzez kompost. Dlaczego?

Kiedy jesienią zapełnisz kompostownik świeżymi odpadami, w krótkim czasie temperatura wewnątrz pryzmy wzrośnie do nawet 70 stopni co neutralizuje większość patogenów. Możesz również stosować preparaty z pozytywnymi mikroorganizmami które przyspieszają proces kompostowania i oczyszczą kompost z potencjalnych chorób.

Czy można wrzucać skorupki jajek?

Tak oczywiście. Mają one dużo cennych minerałów i łatwo przyswajalny wapń. Skorupki najlepiej umyć, wysuszyć i zmielić przed dodaniem do kompostu.

 

Potencjalne problemy:
 

  1. nieprzyjemny zapach - przyczyną jest zbyt duża wilgotność lub brak materiałów suchych, zdrewniałych. Dorzuć do kompostu rozdrobnione gałęzie, lub rozdrobniony karton, niezadrukowany papier oraz wymieszaj wszystko. 

  2. pędraki - przed rozłożeniem gotowego kompostu na grządki przesiej materiał przez sito lub skrzynkę jeżeli zauważyłeś w nim pędraki

  3. materiał się nie rozkłada - jest za sucho lub brakuje bakterii, jeżeli jest to Twój pierwszy kompost możesz do pryzmy dodać trochę zwykłej ziemi z grządek jako starter lub gotowe szczepionki z pozytywnymi mikroorganizmami; Warto dodawać również resztki z gnojówek roślinnych jeżeli są dostępne.